Valkealassa Palvelukeskus Mäntylässä tarjotaan Ikääntyvien tehostettua palveluasumista.
Mäntylässä on 27 asukasta ja siellä on henkilökunta paikalla ympäri vuorokauden. Yksikön koko tuo lisää yhtenäisyyttä ja hoitajat tulevat asukkaiden kanssa tutuiksi. Marianne Munne on Mäntylän tiimivastaava sairaanhoitaja.
– Meillä on täällä pieni kiva yksikkö. Meillä on kaksi tiimiä, ja osastoja on kaksi. Henkilökunta työskentelee molemmissa. Meillä on asukkaat tässä meidän kanssamme samoissa tiloissa, eletään arkea yhdessä heidän kanssaan.
Istumme Mariannen ja palveluesimies Sari Mattssonin kanssa henkilökunnan taukotilassa. Tila on avoin ja takanamme muutamat asukkaista nauttivat takkatulen lämmöstä. Osa asukkaista katsoo juuri televisiosta tuleva Olympialaisia. Iltapäivällä juodaan mitalikahvit.
Taukotila on samalla asukkaiden olohuone. Myös keittiöt ovat avoimia tiloja. Asuminen Mäntylässä on yhteisöllistä.
Jokaisella asukkaalla on oma huone, jossa on myös wc ja suihkutila. Omaiset ja asukas itse saavat sisustaa huoneen oman maun mukaisesti, jotta jokainen saa mieleisensä kodin. Talon puolesta kalusteita on sänky.
Mäntylässä pyritään pois laitosmaisuudesta, onhan talo kuitenkin asukkaiden koti.
Korona on ymmärrettävästi. vähentänyt Mäntylässä järjestettäviä tapahtumia. Ennen juhlittiin sadonkorjuujuhlaa ja halloweeniakin. Mäntylässäkin odotetaan paluuta normaaliin arkeen. Juhlien järjestäminen on tuonut myös henkilökunnalle kivaa vaihtelua.
– Ennen koronaa meillä kävi paljon erilaisia esiintyjiä. Nyt tämä viriketoiminta on hoitajien varassa. Paljon täällä tietysti edelleen tehdään, leivotaan yhdessä ja ulkoillaan, Sari Mattsson kertoo.
– Meillä on nyt aika paljon hyväkuntoisia asukkaita. Joskus joku heistä saattaa lukea runoja ja muut kuuntelevat, Marianne Munne jatkaa.

Nyt pihapiiri on paksun lumikerroksen peitossa, mutta terassille pääsee kyllä haukkamaan happea. Sisäpihan ovi on kesäisin auki. Piha on aidattu, joten asukkaat pääsevät aina halutessaan ulkoilemaan.
– Meidän pihapiirimme on todella kiva ja teemme paljon vieressä olevan Valkealakodin kanssa yhteistyötä. Pihalla meillä on kesällä kanoja ja lampaita. Keväällä ne todennäköisesti taas tulevat meitä ilahduttamaan. Pihalla on kanahäkki, jossa on ollut kolme kanaa. Vanhan navetan päässä on lampaille aitaus, Sari Mattsson kertoo.
Valkealakoti on erillinen yksikkö, mutta piha-alueet ovat yhteisiä. Ennen koronaa Mäntylä ja Valkealakoti järjestivät myös viriketuokioita yhdessä.
Vieraat tervetulleita
Omaiset voivat käydä Mäntylässä tervehtimässä asukkaita. Ohjeena on, että he soittavat etukäteen ja kertovat tulostaan.
Hoitaja käy avaamassa ulko-oven ja ohjaa vieraat asukkaan omaan huoneeseen. Kesällä tietysti on mukava tavata ulkonakin.
Seurakunnan vapaaehtoiset ovat käyneet ulkoiluttamassa asukkaita korona-aikanakin. Hoitajat auttavat asukkaan valmiiksi ja vapaaehtoiset ottavat heidät ovelta mukaansa kävelylle. Joulukuusta helmikuuhun on pidetty taukoa, sillä lumihangessa pyörätuolin työntäminen on raskasta.
Keväällä monet asukkaista käyvät mielellään rantareitillä, jossa kulkee hyvä asfaltoitu tie. Siellä pääsee kulkemaan helposti rollaattorin avulla, tai pyörätuolillakin. Maanantaina asukkaat saivat Upseerin päiväkodin lasten tekemät kirjat, joihin lapset olivat piirtäneet ja keksineet tarinoita.
– Kesällä päiväkodit vierailivat pihalla paljon, hekin tykkäsivät nähdä eläimiä. On kiva saada eloa tähän pihapiiriin ja vanhukset pääsevät näkemään lapsia. Eri ikäisten kohtaaminen rikastuttaa elämää, Sari Mattsson toteaa.
- Laura Parkko