Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Yhteistyöllä vanhaa talteen

Multamäen toimipirtillä eli myllyä vastapäätä avattiin elokuun viimeisenä perjantaina museo. Lapset houkuttelivat pihalla ohikulkijoita pysähtymään. Kirkonkylän koulun 4A-luokka keräsi avajaispäivänä kahviolla rahaa leirikoulua varten.
Virpi Mero, entinen Hongisto, muutti palvelukeskukseen, ja edessä oli tavaroiden siirtäminen vilja-aitasta. Paikka onneksi löytyi Multamäestä, jossa tavaroihin on monilla mahdollisuus tutustua. Tuoretta leipää ei enää aikoihin ole ollut myynnissä ihmisiä pysäyttämään, mutta ensi kesänä on viikonloppuisin suunnitelmana pitää museota auki.
Katseenvangitsijana alakerrassa on Kari Meron tuunaama televisio. Vanhan television sisällä on litteä televisio ja DVD:ltä pyöri Pekan ja Pätkän seikkailuja.

Päivän mittaan kävi moni tutustumassa museoon.
Pekka Puupää-kesälaitumilla -elokuvan kuvauksissa toisensa tapasivat ensimmäisen kerran 20-vuotias Ruth Johansson ja 38-vuotias Olavi Virta. Seurustelusuhde heidän välillään kesti tiettävästi ainakin kaksi vuotta. Olavi oli koko ajan naimisissa ja asui perheensä luona.


Kari muisteli äitinsä Virpi Meron olleen maatilan emäntä 35 vuotta. Lisäksi hän työskenteli Kalsolla ruokalan emäntänä kahdeksan vuotta. Karin oma työhistoria telellä näkyy erityisesti pienessä sivuhuoneessa. Museon vanhimpiin tavaroihin kuuluu yli satavuotias puhelin.
Sotapuhdetöitä, Arabian astiastoja, peltipurkkeja, käsitöitä ja monenlaista muuta löytyy museosta. Katsottavaa on kahdessa kerroksessa, joten työtä on museon eteen tehty. Asettelu on selvästi mietitty.
Selvästi oli kiinnostusta tavaroihin kaiken ikäisillä. Eräs poika kertoi kirjoittavansa kirjoituskoneella sähköpostia.

Vanhat pakkaukset vievät historiassa taaksepäin.
Virpi Mero on jo pitkään osannut arvostaa puu- ja käsitöitä.
Puhelimia löytyy tätä uudempiakin malleja museosta.

Uudella puolella

Vanhasta osuuskaupasta muistuttaa yksi mustavalkoisista kuvista.
Rakennuksen päätyä remontoitiin tänä kesänä JEV-säätiön tuella. Kyläyhdistyksen toimipirtissä uusittiin lattiat, valaistus ja maalattiin pintoja. Remontista kertoi Vesa Porkka. Hän lahjoitti museolle vaarinsa vanhat sukset.
Uusitussa päädyssä Kirkonkylän koulun 4A-luokkalaiset myivät esimerkiksi piirakkaa ja pullaa leirikoulun hyväksi. Keräyskohde ei ollut vielä oppilaiden tiedossa, joten hyvissä ajoin ollaan liikkeellä. Oppilaat myös keräsivät astiat pöydistä ja tiskasivat ne itse.
JK

Vanhat valokuvat vievät kylän historiaan.
Elsa Peräkylä, Enni Johansson, Helmi Vesuri ja Sisu Kalliomäki hoitivat kahviota.


Artikkelikuva: Yläkerrassa on monenlaisia nukkeja.

Jaa artikkeli: