Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Yksi heistä on Lucia 2019

Vuoden 2018 Lucia-keräys oli kaikkien aikojen menestyksekkäin, keräystulos oli 193 000 euroa. Keräystuotot käytetään ennaltaehkäisevään työhön tukea tarvitsevien lapsiperheiden hyväksi.

Vuodesta 2014 lähtien Lucia-keräyksen tuotot on ohjattu samaan tarkoitukseen. Lapsiperheillä voi olla haastavaa esimerkiksi köyhyyden, sairauksien tai tukiverkoston puuttumisen takia. Erilaiset haasteet lisäävät uupumisen riskiä monissa perheissä, vaikka halua ja kykyä hyvään vanhemmuuteen olisikin. Lucia symboloi valoa ja iloa. Samalla hän muistuttaa myös meitä siitä, että voimme auttaa vaikeuksien kanssa kamppailevia kanssaihmisiämme.

Varhainen välittäminen hyödyttää niin perheitä kuin yhteiskuntaakin. Tuen myötä suuria toimenpiteitä ei välttämättä tarvita.

Suomen Lucia on sekä kulttuuriperinne että keräys. Lucia-perinteen ja keräyksen mahdollistavat niin Folkhälsanin, Ylen ja Hufvudstadsbladetin työntekijät kuin suuri joukko vapaaehtoisia.

Lucia-neito on Lucia-keräyksen keulakuva, ja hän tekee yhdessä seurueensa ja Lucia-kuoron kanssa joulu–tammikuun aikana lähes sata ikimuistoista vierailukäyntiä.

– Aikani Lucia-neitona on ollut maaginen ja olen saanut todella monia ihania, elinikäisiä muistoja, Suomen Lucia-neito 2018 Elin Qvist sanoo.

Ehdokkaita

Presidentti Tarja Halonen kruunaa Suomen Lucia-neidon 2019 perjantaina 13. joulukuuta 2019. Helsingin Tuomiokirkko täyttyy illalla kuulijoista jo hyvissä ajoin. Senaatintorilta Lucia-kulkue lähtee keskustaan. Osoitteessa https://www.lucia.fi/ voi äänestää Suomen Luciaa. Äänestys on maksullinen. Sivustolla on lisää ehdokkaista ruotsiksi. Pyrin kääntämään huolellisesti, mutta joitakin vivahde-eroja voi olla sanojen useiden merkitysten myötä.

18-vuotias Minette Bäckblom on sipoolainen. Lucia on hänelle lapsuuden unelma. Lucia on aito ja levittää toivoa. Minette esimerkiksi laulaa, soittaa pianoa ja jalkapalloilee.
Felicia Holländer on 19-vuotias. Hän on kotoisin Lemlandista, Ahvenanmaalta. Felicia opiskelee Ålands Lyceum’issa, Ahvenanmaan ainoassa lukiossa. Tanssi ja teatteri kiinnostavat häntä hyvin paljon.
–Lucia tuo iloa ja lämpöä heille, jotka tarvitsevat sitä eniten, hän sanoo.
Julia Wik on 23-vuotias pietarsaarelainen. Hän opiskelee luokanopettajaksi. Hänelle Lucia-tehtävä on vapaaehtoistyötä, toivoa, valoa, laulua ja iloa.
Melissa Sundblad opiskelee erityispedagogiikkaa Vaasassa. 19-vuotias ehdokas on Närpiöstä. Ehdokkaana hän on esimerkiksi nähdäkseen ja kuullakseen heitä, jotka muuten eivät tule nähdyksi tai kuulluksi. Hän haluaa ilahduttaa esimerkiksi sairaita, yksinäisiä ja köyhiä.
24-vuotias Elisabeth Diljaj on Vårdöstä, Ahvenanmaalta. Hän opiskelee uskontotiedettä Turussa. Hänelle Lucia symbolisoi toivoa, valoa ja hyväntekeväisyyttä.
Sara Ray on kotoisin Ähtävältä, josta ruotsinkielinen väestö käyttää nimeä Esse. Ähtävän taajama kuuluu pohjanmaalaiseen Pedersören kuntaan. Hän on osallistunut pyhäkoulutoimintaan metodistikirkolla. Laulukokemusta hän on saanut esimerkiksi Pedavoces-opiskelijakuorosta.
Wilma Rehnström on 21-vuotias vantaalainen. Hän opiskelee Arcadassa media-alalle. Hän laulaa kuorossa ja pelaa käsipalloa. – Kaikkien kuuluu saada tuntea lämpö, jota Lucia tuo mukanaan, erityisesti heidän, joilla ei ole kovin helppoa, hän mainitsee.
Jessica Lindholm on 19-vuotias turkulainen. Hän on opiskellut merkonomiksi. Hän pitää musiikista, laulamisesta, tanssimisesta ja salilla käymisestä.
– Lucia levittää valoa talven pimeydessä haavoittuneille, yksinäisille ja sairaille.
Alavetelistä oleva Moa Björklund on 19-vuotias. Hän pitää esimerkiksi juoksemisesta. Hän on esiintynyt yleisölle useita kertoja. Vuonna 2015 hän oli luciatärna. Lucia kulkee tärnoineen. Tärnan selitykseksi löysin tyttö, palvelustyttö ja kamarineito. Sanalla on sama kanta saksan Dirne-sanan kanssa.
Nea Lundström on 21-vuotias helsinkiläinen. Hän opiskelee media-alalle Laajasalon opistossa. Lucia-perinnettä hän pitää tärkeänä ja haluaa olla mukana jatkamassa sitä. Hän on esimerkiksi sitä mieltä, että kaikilla on oikeus kokea itsensä arvokkaaksi.

Teksti JK

Kuvat ehdokkaista: Folkhälsan / Henrik Schütt.

Jaa artikkeli: