Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Yleisön huomioiminen on valttia

Tirvan lavalla karsittiin maakunnan karaoke-edustuksia Eläkeliiton valtakunnalliseen kilpailuun.

Eläkeliiton piirimestaruuden karaokessa voittaneilla on vielä pari viikkoa aikaa harjoitella, sillä valtakunnalliset kilpailut ovat 10. ja 11. päivä lokakuuta Lehmirannassa. Aluekilpailu pidettiin Tirvan lavalla 11.8. Alunperin paikan piti olla Kotkassa.

Yhteinen iltapäivä

Oiva Tammi kirjasi tietoja ja välitti niitä tuomareille. Hän oli myös ottanut ennakkoon ilmoittautumiset vastaan. Häneltä piirin toiminnanjohtajan pestin ottava Anni Pitkäpaasi avusti tarvittaessa. Kahdeltatoista aloi-tettiin. Kello ylitti jo puoli neljän, kun päästiin toiselle kierrokselle. Siihen valittiin kolme kustakin sarjasta, joten kesto suurissa sarjoissa lyheni huomattavasti.

Osa yleisöstä käytti hyväkseen lavan takaosaan järjestettyä tanssitilaa. Suurin osa istui ainakin periaatteessa kuuntelemassa. Hieman kiusasi ajoittain kiivaaksikin yltynyt hälinä. Se saattoi johtua siitä, että moni oli kuullut esityksiä aiemmin yhteisissä karaokeilloissa. Arvioni mukaan esiintyjät arvostaisivat sitä, että yleisö kuuntelisi. Ainakin hiljaisuus tuntuisi paremmalta kuulijoista, jotka haluavat eläytyä musiikkiin.

Tuomareiden puheenjohtajana toimi viiden vuoden kokemuksen tehtävässä hankkinut Onni Lehtolainen. Nuori laulunopettaja Salla Vainio on mukana toista kertaa. Kirsi Ukkonen pyydettiin mukaan, koska tänä vuonna hän ei voinut osallistua. Viime vuonna hän saavutti toisen sijan valtakunnallisessa kilpailussa. Tulos oli sama myös vuonna 2017. Kirsi esitti yhden kappaleen sillä aikaa, kun selvitellään jatkajien kappalevalintoja.

Onni Lehtolainen, Salla Vainio ja Kirsi Ukkola toimivat aluekilpailun tuomareina.
Raija Bernitz ja Cece Anttonen etsivät oikeita lauluja.
Oiva Tammi ja Cece Anttonen tarkistavat listoja.

Keijo ”Cece” Anttonen juonsi iltapäivän.

Raija Bernitz järjesti yrityksensä kautta paikalle laitteet ja ohjelmiston, jossa lauluvaihtoehtoja on 153. Mukana oli paljon myös harvoin kuultuja kappaleita, ja moni oli niitä myös valinnut. Raija kannusti esiintyjiä ja huolehti kappaleiden järjestyksestä sekä osallistui muuten tunnelman luomiseen.

Raija on ollut mukana vuodesta 2008, jolloin ensimmäinen eläkeläisten karaokekilpailu järjestettiin. Muuten hänellä on takana 30 vuoden kokemus. Niinpä hän sai nopeasti tilanteen hallintaan, kun ääni alkoi kiertää.

Hänen yrityksessään on kolme työntekijää kiertämässä maata karaokelaitteiden kanssa.

Arvosteluperusteita

Tuomarit keskustelivat ajoittain keskenään, mutta kukin pisteytti esiintymiset erikseen. Miehet +70 -sarjan jälkeen tuomaristo katsoi tarpeelliseksi esitellä arvosteluperusteet, sillä muutamaa lukuun ottamatta kilpailijat seurasivat pääosin monitoria.

Kirsi Ukkonen kertoi, että he kiinnittävät huomiota äänenkäyttöön, sävelpuhtauteen, rytmiikkaan, tulkintaa, esiintymiseen, lavasäteilyyn, yleisön huomioimiseen ja kappalevalintaan. Oman kokemuksensa perusteella hän totesi, että finaalissa ei pärjää ruutua tuijottamalla. Vilkaista sitä voi välillä varmistukseksi, mutta laulunsa on osattava ja ne esitettävä yleisölle.

Onni Lehtonen arvioi ensimmäisellä tauolla, että kaikki ovat hyviä laulajia. Hän kiinnitti huomiota siihen, miten moni nielaisee pois viimeisiä äänteitä. Hän kannustaa laulamaan ja esiintymään paljon, jos todella tavoittelee voittoa.

Salla Vainio huomautti mikkitekniikasta. Hän kiitteli erityisesti sitä, miten hyvin laulut ovat sopineet kullekin esiintyjälle.

Eläkeliiton piirejä on 20. Kustakin piiristä pääsee loppukilpailuun yksi kuhunkin sarjaan.

Liisa Hyppänen (vas.) ja Enni Ollikainen lähtivät omia kannustamaan, kun vihdoin jotakin ohjelmaa järjestettiin.
Oiva Tammi luovutti piirin vastuun karaokekisan keskellä Anni Pitkäpaasille.

Miehet +70

Heimo Kuukka Anjalankoskelta sai kunnian aloittaa kilpailun. Hän esitti laulun Niin kuin meren hiekkaa.

Harri Paronen Elimäeltä lauloi Jääseppeleen, Reijo Lundberg Jaalasta Romanescan, Kari Kanerva Kotkasta Valssin menneiltä ajoilta, Jorma Koivula Kouvolasta Jaksaa vanhakin tanssia, Kari Kepsu Kouvolasta Pikku Syntinen, Pertti Karhu Kouvolasta Onnen hetkiä, Lauri Liikkanen Kouvolasta Satumaan, Juha Perälä Kouvolasta Topi Sorsakosken Olet kaikki, Arto Jussila Kuusankoskelta Jätät jälkeesi vain kyyneleet, Markku Korpela Miehikkälästä Rakkauskirjeen, Ilmo Korpijoki Vehkalahdelta Vihreät niityt, Pentti Jokela Vehkalahdelta Souvarien kappaleen Kauneimmat ruusut.

Pertti Keinänen Jaalasta lauloi Volgaa ehtiessäni paikalle. Hänen jälkeensä sarjasta oli jäljellä vielä Mikko Kemppainen Kouvolasta, joka vetäisi komean O sole mio.

Jatkoon pääsivät Ilmo Korpijoki, Pertti Karhu ja Jorma Koivula. Pertti aloitti finaalin Iltaruskon tangolla ja päätyi tässä hyvässä sarjassa kolmannelle sijalle. Jorma Koivula lauloi Eevalle. Yleisö yhtyi loppuun. Korkeimmat pisteet 196 ja siten edustustehtävän sai Ilmo Korpijoki, joka esitti Sateisen illan.

Ilmo Korpijoki ja Jorma Koivula odottelevat vuoroaan.

Naiset +70

Naisia osallistui paljon vähemmän kuin miehiä. Iäkkäämpien sarjassa heitä oli viisi.

Marita Leder Elimäeltä otti selvästi onkeensa tuomarien ohjeista ja irrottautui näytöstä. Hän esitti Katri Helenan laulaman kappaleen Kuule sydän sävel toisen sydämen. Kappale tarjosi koko iltapäivän tärkeimmät sanat. Siinä todetaan, että sydämellä kuulee paremmin ja näkee selvemmin.

Marja-Liisa Lundberg Jaalasta otti itseltään Olavi Virralta omakseen kappaleen Mustalaisruhtinatar.

Pirjo Vihervaara Kouvolasta odotti selvästi jännittyneenä vuoroaan lavan ravintolan lamppujen alla. Hän esitti Kari Tapion version hienosta laulusta Maria Dolores.

Eeva-Liisa Niilola Valkealasta lauloi Rannalla. Saatan olla vähän puolueellinen, mutta laulu sai jo kylmät väreet kulkemaan. Nyanssit olivat omaa luokkaansa. Tummiin kohtiin voisi vielä lisätä tunnetta.

Anneli Suni Vehkalahdelta otti Laura Voutilaiselta vaativan laulun Kaksi karttaa.

Marja-Liisa Lundberg aloittaa finaalikierroksen. Sulle salaisuuden kertoa mä voisin ei ihan yllä ensimmäisen kierroksen tasolle.

Eeva-Liisa Niilolan Rakkauden jälkeen koskettaa jopa enemmän kuin aiempi esitys. Hän pystyy selvästi nostamaan tasoa. Vapautumisesta kertoo, että hän hyräilee välisoittoa. Aplodit ovat raikuvat.

Pirjo Vihervaara keskustelee vähän aikaa Raija Bernitz’n kanssa ennen kuin lähdetään Mantsurian kummuille. Ääni soi vahvana ja tanssi keinuu, mutta sanat hän lukee monitorista ja välillä ne jopa katoavat. Tuomarit antavat armoa, sillä kappale ei tosiaan ollut hänen tarkoittamansa, vaan hänelle aivan outo. Hän saa nopeasti valita uuden kappaleen. Iltaan vievä laulu luo kauniin tunnelman.

Tuomaristolle käy laskuvirhe. Eeva-Liisa julistetaan voittajaksi, mutta tarkistuksessa tilaisuuden jälkeen huomataan, että Pirjo saikin yksimielisesti enemmän pisteitä ja hän jatkaa Lehmirantaan. Heidän keskinäi-nen järjestyksensä on pitkälti kiinni eri asioiden arvostuksesta, joten kumpi vain voisi kunnialla edustaa maakuntaa.

Eeva-Liisa Niilola joutui luovuttamaan ykköspaikan.
Pirjo Vihervaara lauloi kolme kertaa. Pisteiden mukaan sarjavoitto kuului hänelle.

Miehet 50-69

Tauon jälkeen jatketaan nuoremmista. Miesten sarja 50-69 alkaa vahvasti. Hannu Kuoppamäki Elimäeltä oli valinnut Vanhan svingin, jolla lähtee todella vetämään tunnelmaa lavalle. Soittojengi on yhden hengen, mutta sitäkin svengaavampi, siis Raija eläytyy mukana. Eija Kantola tuskin on paremmin saanut sykkeen kulkemaan.

Esa Kiintola Kouvolasta vie ihan toisiin tunnelmiin. Hän vakuuttaa sydämeen ottavasti, että Uskon ja luotan. Vahva ääni kaikuu välillä Kiurinvirralle asti.

Hannu Ristola Kouvolasta astuu Olavi Virran saappaisiin kappaleella Sydänsuruja. Viiltäähän se.

Keijo Tähtinen Kouvolasta oli valinnut Katri Helenan Sydäntangon. Hänellä on äänessä hienoja sävyjä, varsinkin matalalla. Esiintyminen kaipaa vielä rohkeutta heittäytyä.

Aitomäen Läävänvinttitansseissa pitkään esiintyneiltä Souvareilta oli kappaleensa valinnut Tapio Heiskanen Kouvolasta. Kauneimmat ruusut soi kauniisti, vaikka laulaja on välillä kiinni ruudussa. Toisaalta hän on ensimmäinen, joka uskaltautuu ruudun sivuun lavan eteen.

Ari Eskola Kuusankoskelta joutuu hetken odottamaan. Jos rakas sulle oisin on hyvin hallussa ja ääni on tasaisen puhdas. Myös esiintyminen on vakuuttavaa ja kohdentuvaa.

Risto Niemelä Miehikkälästä oli valinnut Kari Tapion Suomeen siirtämän Portofinon. Vibrato soi äänessä aika vahvasti, mutta esittäminen on hienoa.

Kaksi viimeistä olikin perunut tulonsa. Silti koen, että tästä sarjasta on vaikein valita voittaja. Tuomaristo sen myöhemmin vahvistaa.

Finaalikierroksella Esa Kiintola laulaa vahvan haikeasti Destinyn eli kohtalosta: ”Mun kohtaloin on muille laulaa siitä, mistä itse unelmoin.” Hän on selvästi niitä, jotka lämpenevät, kun saavat laulaa lisää.

Raija varoittaa laulamasta Eeron hetkestä ennen kuin Hannu Ristola aloittaa. Oikein äännettynä Eron hetki on kaunis ja soi vakaasti vahvalla äänellä. Mietin, että voitto tulee äänellä, jos tuomarit niin päättävät. Vibrato juuri sopivasti keventää.

Ari Eskolan toinen valinta on Hyvästi voi sanoa vain kerran. Sanat ovat hienot ja sävel kauniisti kaartuva. Laulaja tekee molemmille kunniaa. Hänen on tyytyminen kolmanteen sijaan.

Hannu Ristola ja Esa Kiintola joutuvat etsimään uusia kappaleita, sillä tuomaristo on päätynyt heidän kohdallaan tasapisteisiin. Esa laulaa Nuoren sydämen ja onnistuu myös äänellisesti hienosti varsinkin loppuvedossa. Esiintyminen on yksi iltapäivän huipuista. Yleisön reaktio on käsittämättömän vaisu, ilmeisesti tarkoituksella. Hannu tarjoaa kappaleeksi Sydänsuruja, mutta jo esitettynä se ei kelpaa. Kylmä rakkaus osoittautuu täydelliseksi valinnaksi. Nuorin tuomari pyyhkii kyyneleitä ja yleisö nostaa volyymia varmistaakseen valinnan.

Hannu Ristola (oik.) joutui taistelemaan edustuspaikasta. Ari Eskolan (kesk.) on tyytyminen kolmanteen sijaan.

Naiset 50-69

Aune Orvokki Agapov-Seppänen Elimäeltä aloittaa nuorten naisten sarjan kappaleella Niin kuin meren hiekkaa, jota Laura Voutilainen on esittänyt. Hän oli pyytänyt laskemaan toistoa kaksi sävelaskelta. Hieman enemmän olisi ollut tarpeen, sillä hänen kaunis vibratonsa soi puhtaimmin matalalla.

Taina Parkko Elimäeltä laulaa tanssillisesti Tamara Lundin Lapin tangon.

Mervi Visuri Vehkalahdelta tarjoaa Ranskalaiset korot. Hänelle kahden sävelaskeleen lasku oli juuri sopiva. Hyväntuulinen esitys on todella tunnelmallista ja nautittavaa.

Hienon lauluvalinnan oli tehnyt myös Leena Koivula Kouvolasta. Muistatko Monreposin soljuu tasapainoisesti.

Päivi Pihlajavuori Kuusankoskelta oli valinnut Pikku Midinetin Helena Siltalalta. Hän lähtee keinuttamaan lavan takaosan kymmentä tanssiparia. Välisoitot ovat pitkiä. Hieman on maneereja ja säveltasokin pettää.

Lea Aalto Valkealasta laulaa Unihiekkaa Anne Mattilalta. Cece ei muistanut kuuluttaa vuoroaan odottamaan, vaan käy hakemassa henkilökohtaisesti tämän Valkealan eläkeläisten rahastonhoitajan. Tarttuva kappale sopii kauniille äänelle, mutta vähäinen esiintymiskokemus ei vielä vie finaaliin.

Heidi Koskela Virolahdelta omaa tangoäänen ja oli osannut valita siihen sopivan kappaleen Vie meidät rakkauteen.

Lea Aalto on esiintynyt vähän, joten ääni ei vienyt finaaliin.
Mervi Visuri löysi äänensä uudelleen ja voitti sarjansa.

Mervi Visuri tarjoaa finaalin aluksi koko iltapäivän iloisinta menoa ja parasta esittämistä. Kantolan versio Louista saa hehkumaan ja vie aamuauringon säteillä. Päivi Pihlavuori vie Budapestin silloille ja innostuu it-sekin tanssimaan. Hän saa jopa hetkeksi taputuksia rytmiin. Sävelpuhtaus karkaa esitykseen intoutuessa edellistä enemmän, mutta esittäjä näyttää nauttivan. Yleisö lähtee täysillä mukaan Leena Koivulan valintaan André. Leena on itsekin kuin tuon laulun aurinko.

Mervi Visuri kertoo lähtiessä, että hän on joutunut sairauden jälkeen etsimään äänensä kokonaan uudelleen. Se tekee selvästä voitosta sitäkin arvokkaamman.

• Auli Kousa

Kaikki finalistit saivat pokaalit.
Cece Anttonen, Oiva Tammi, Onni Lehtolainen, Salla Vainio ja Kirsi Ukkola kuuntelevat vetoomusta saada laulaa uudelleen, kun kappaleen nimi oli toivottu, mutta sisältö aivan vieras.
Kirsi Ukkola lauloi tauolla.

Artikkelikuva: Parhaalla katselupaikalla istui pääosin yleisöä, joka ei itse esiintynyt.

Jaa artikkeli: