Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ympäriajo on pian perinne

Yli seitsemänkymmenen mopon letka kiersi Vuohijärven heinäkuun lopun lauantaina.

Juontaja-muusikko Pekka Laukkarinen sekä kouvolalainen yrittäjä Jari Tuuri perheineen ja ystävineen järjestivät heinäkuun lopun lauantaina järjestyksessään toisen Vuohijärven ympäriajon. He ovat itse ajaneet reitin useammin, mutta avoin tapahtuma oli viime kesänä ensimmäistä kertaa.

Paljon oli mukana samaa väkeä kuin viime vuonna, jolloin ajajia oli liki kuusikymmentä. Esimerkiksi Happypapat Luumäeltä ja Samoha ry lännempää Salpausselkää olivat taas mukana. Kaikkia emme vanhoiksi tutuiksi tunnistaneet, eikä se olisi ollut mahdollistakaan, sillä osallistujia oli nyt 74.

Saku Lento valitsi mopon sen mukaan, että sillä voi polkea mäen ylös, jos se hyytyy kesken matkan. Pekka Laukkarinen valitsi myös matkaan sinisen tunturin.
Mopot oli parkkeerattu melkein säntillisiin riveihin.

Katsomaan

Veijo Laurila Kääpälästä ja Aulis Kirwonen Myllykoskelta olivat vähän keventäneet ajoasujaan. He katselivat Vuohijärven Luonto- ja kulttuuritalon pysäköintipaikalle tiiviisti parkkeerattuja kaunottaria.

Molemmat kertoivat ajaneensa moottoripyörillään ihan vartavasten seuraamaan mopokulkueen saapumista ja lähtöä.

Aulis Kirwonen ja Veijo Laurila liikkuvat hieman suuremmilla hevosvoimilla. Heitä kiinnosti kuitenkin tulla katsomaan mopoja ja kannustamaan samalla mopoilijoita.
Vuohijärven Luonto- ja kulttuuritalo oli toinen taukopaikka, kahville sopiva.

Ajamaan

Ensimmäisten joukossa lähtöön valmistautui Saku Lento Lappeenrannasta. Hänellä oli allaan todellinen helmi, utuisen sininen 64 Tunturi. Hevosia siinä on vain puolitoista, kuten kuuluukin.

Saku kertoi, että tämän noin kuusi vuotta sitten hankitun lisäksi olisi ollut muitakin vaihtoehtoja. Hän valitsi käsivaihteisen mopon, jolla pääsee polkemalla ylös, jos se mäkeen hyytyy. Ajatuksissa oli laittaa sarkapuku ylle, mutta asu vaihtui kuitenkin paremmin säänmukaiseksi.

Saku tuli Orilammen lähtöpaikalle autolla, mutta vinkkasi, että osa on ajanut. Todennäköisesti eniten sekä ympäriajon ympärille että kaikkineen on mopolla ajanut Anu Ovaska Luumäeltä. Ennen kuin Pekka huikkasi kaikki valmistautumaan lähtöön, hän ehti kertoa yöpyneensä ystävän luona Elimäellä. Aamulla hän ajoi sieltä Orilammelle. Illalla oli tarkoitus ajaa takaisin kotiin.

Anu totesi, että matkat eivät tunnu kovin pitkiltä enää. Vuonna 2016 hän silloisen poikaystävän kanssa ajeli mopoilla pitkin Eurooppaa. Matkaa kertyi yhteensä noin 2 600 kilometriä.

Anu Ovaska on mopoillut noin 2 600 kilometriä yhdellä matkalla Euroopassa, joten Vuohijärven ympäriajo liityntämatkoineen sujui mukavasti.
Varsinaisen mopoletkan johtoon asettuu toinen järjestäjistä eli Jari Tuuri.

Letkana tauotellen

Ympäriajon lähdettyä Orilammelta kohti etelää, kurvattiin pian ensimmäiselle pysähdyspaikalle. Elvingin tornilla käynti edellytti hieman soratiellä ajoa.

Tornilta jatkettiin pian matkaa. Pidempi pysähdys oli Vuohijärven Luonto- ja kulttuuritalolla. Siitä lähdettiin kolmen kieppeillä jatkamaan matkaa.

Reitti jatkui Kalson tehtaan editse ja Okankylän läpi Siikakosken voimalalle. Sen ylityksen jälkeen letka jatkoi Siikakosken tietä, muun muassa Vesalan kylän ohi.

Huhdasjärven kylän kohdilla pääsee kääntymään oikealle, Mäntyharjuntielle. Sen varrella sijaitsee Paljakan ja Pökölän kylien kylätalo eli Palko-talo. Sinne oli varattu kaikille kalakeitto, jonka jälkeen jaksettiin jatkaa matkaa osin hyvin pieniä teitä ja Voikosken kautta takaisin Orilammelle.

Seurasimme lähtöä Vuohijärvellä. Jaana Pajula-Ihaksi lähti valkoisella kuplallaan etuautoksi. Jari Tuuri lähti varsinaista mopoletkaa vetämään. Sopuisasti kaasuteltiin kullekin papalle tai muulle mopolle oma paikka ja lähdettiin kylän mäkeä alas.

Teksti • Auli Kousa

Kuvat • Auli ja Seppo Kousa

Artikkelikuva: Moni halusi varsinkin kulkueessa korostaa suomalaisuutta.

Jaana Pajula-Ihaksi lähti seuralaisineen etuautoksi 74 mopon letkaa ohjaamaan Vuohijärven länsirantaan.
Anulle tuli kiire pukea kypärä ja liittyä letkaan.
Jaa artikkeli: