Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Yrittäjyyskasvatuksen vuosia

Valkealan lukion viimeinen ensimmäinen vuosikurssi on kääntynyt kevääseen. Menossa on kaiken todennäköisyyden mukaan viimeinen Ny-kurssi. Ensi syksynä uusia ykkösiä ei enää tule. Tämän vuoden ykköset käyvät kurssin nyt.

Päivi Parkkonen sai viimeiselle kerralle toiseksi suurimman yritysmäärän. Huippu oli syksy 2015, jolloin suunniteltuun 7 yritykseen osallistui 19 yrittäjää. Kuluvana talvena 14 Valkealan lukiolaista muodostaa 6 yritystä. Yrittäjiä kussakin on yhdestä neljään.
Päivi kutsui haastattelemaan yrityksiä päivänä, jolloin hän itse joutui olemaan osan tunnista poissa. Saimme siis rauhassa haastatella kaikkia yrittäjiä, yritys kerrallaan. Muut keskittyivät samalla tekemään esittelyjä ja messupisteitä yrittäjyyskilpailun Kotkan semifinaaliin. Haastattelut julkaistaan netissä tulevina päivinä.
Nuorten yritysten päätteestä käytetään kahta erilaista kirjoitusasua. Virallista määritelmää ei ole tehty. NY korostaa ehkä enemmän yrittäjyyttä. Ny taas on yhtenevä osakeyhtiön kanssa.
Päivi Parkkonen on saanut nuoria hyvin innostumaan NY-kursseista kuin muistakin yrittäjyyteen liittyvistä. Aiemmat yrittäjät ovat seuraaville ikäpolville suositelleet osallistumista.

20 vuotta

Päivi Parkkonen on jo 20 vuotta tehnyt yrittäjyyskasvatusta eri muodoissa. Kaikessa ei ole kyse varsinaisesta yrittämisestä, vaan oleellista on oppia ottamaan vastuu omasta elämästään ja tekemisestään. Yrittäjän asennetta jokainen nuori tulee tarvitsemaan, vaikka saisikin työpaikan.
Valkealan lukiossa alkoi yrittäjyyskasvatus jo vuonna 1997. Päivi Parkkonen tarttui haasteeseen aloittaessaan työt vuonna 2000.
Hän kaipasi lisää koulutusta yrittäjyydestä ja tarttui vuonna 2003 Arvo Suutarin ja Valkealan yrittäjien sponsoroimana Yrittäjyyskasvattajan aineopintoihin Helsingin yliopiston pienyrityskeskuksessa. Hyvä yhteistyö on sittemmin jatkunut. Yrittäjyysiltapäivä oli siitä viimeisin onnistunut esimerkki.
Matkan varrella Päivi on kerännyt erilaisilla kursseilla lisää osaamista.
Nuori yrittäjyys -yhteistyön alkaminen vuonna 2005 monipuolisti tarjontaa NY24h-leireihin. Siihen asti tarjolla oli vain yksi yrittäjyyskurssi.
Vuonna 2012 alkoi Vuosi yrittäjänä toiminta.
Valkealan lukio oli vuodesta 2009 vuoteen 2014 mukana Y-Love yrittäjyyskasvatusverkostossa. Tässä verkostossa jaettiin opetuskäytänteitä ja saatiin muuten hyviä kontakteja.
Vuonna 2016 Valkealan lukio oli mukana TAT:n Kansainvälisen liiketoiminnan kurssien pilotointivaiheessa 20 lukion kanssa kehittämässä kursseja.
– Seuraavana vuonna koulutin pedagogisena neuvonantajana kurssien käyttöönottoa useissa eri tilaisuuksissa sekä verkon välityksellä, kun lukiot Suomessa ottivat näitä kursseja käyttöön, Päivi kertoo.
Valkealassa on ollut tähän asti ainoana Kouvolan lukiona mahdollisuus opiskella kansainvälistä liiketoimintaa. Kaikkineen yrittäjyyttä on ollut mahdollista opiskella jopa 8 kurssia lukion aikana.

Varmuutta tekemiseen

Päivi on kahdesti saanut Nuori Yrittäjyys ry:n palkinnon alueellisesta kehittämistyöstä Kouvolan seudulla. Viitisen vuotta sitten hän sai Pikku Yrittäjien vuoden vapaaehtoinen palkinnon, joka jaettiin pääjuhlassa Helsingissä.
– Kyseisenä vuonna teimme luokanopettajien Anna Laukkasen ja Matti Saukon kanssa yhteistyötä. Syksyllä toimin vapaaehtoisena tukihenkilönä Annan ryhmässä ja keväällä Matin ryhmässä. Yhteensä oppilaita oli 50. Projekti oli kaiken kaikkiaan erittäin innostava ja kiinnostava. Tykkäsin kovasti yhteistyöstä alakoulun luokanopettajien kanssa, Päivi hehkuttaa.
Kun kysyn, mikä on muuttunut omassa tekemisessä vuosien varrella, Päivi vastaa:
– Ajan myötä on tullut rentoutta ja varmuutta tekemiseen. Osaan kohdata tilanteita toivoakseni paremmin, rauhoitella ja tukea opiskelijoita sekä tukea heidän tiimiytymistään paremmin kuin alkuvaiheissa.
– Pyrin olemaan tyrmäämättä ideoita, vaikka ne mielestäni alussa kuulostaisivat erikoisilta. Yllättävätkin ideat ovat kantaneet matkan varrella ja toisaalta varmatkin ideat ovat voineet luhistua.
– Tekijöiden yhteishenki ja motivaatio on aivan ydintekijä siihen, saadaanko järkevää tekemistä aikaan. Kuten oikeassakin elämässä käy: kaikki yritykset eivät onnistu, kaikki tiimit eivät toimi keskenään hyvin, joten yritän tukea uskallusta ottaa riskejä ja kohdata epäonnistuminen.
Päiville merkittävä palkinto työstä on sekin, että Valkealan lukiosta valmistuneet ovat perustaneet useita yrityksiä. Ei hän sikäli ota kunniaa itselleen, että on vaikea arvioida, mikä on ollut yrittäjyyskasvatuksen osuus päätöksissä. Varmasti ne ovat vähintään kannustaneet perustamiseen.
Päivi arvioi, että kurssin valitsevilla on jo valmiiksi kiinnostus oppia työelämätaitoja ja osalla sukutaustassa yrittäjiä. Usein oma ryhmäkin on jo valmiina ennen kurssia.

NY-kursseja

Lukiolla on vuodesta 2012 alkaen toiminut 97 yrittäjää. Vuosi yrittäjänä finaaliin Päivi on saanut lähteä viiden yrityksen kanssa. Muno NY valittiin finaaliin vuonna 2012, Paavalin LP NY 2013, Sepe NY 2015, NuoLi NY 2016 ja Routa Design NY 2019.
Pisara NY sai vuonna 2017 Kunniamaininnan erinomaisesta liikeideasta Kouvolassa. SomeOne NY voitti vuonna 2016 kansallisen kilpailun parhaasta mainosvideosta.
– Nykyinen ryhmäni on yksi parhaista. Syntyneet ideat ovat monipuolisia ja tekijöidensä näköisiä. Ryhmässä on hieno tekemisen meininki, Päivi ylistää ja jatkaa:
– On hienoa päästä seuraamaan, mitä tämän kevään aikana vielä yrityksissä tapahtuu, kun varsinainen työskentely pyörähtää käyntiin. Tämän ryhmän tie on vielä alkuvaiheessa.
Tämän ryhmän erikoisuutena on tutkimuksellinen yhteistyö Turun yliopiston maisteriopiskelija Michelle Paterickin kanssa. Päivi kertoo, että hän on Fulbright-stipendiaatti ja tutkii yrittäjyyskasvatusta Suomessa.
Valkealan NY-kurssi on yksi hänen muutamasta tutkimusryhmästään. Lokakuun lopulla Michelle vieraili lukion yrittäjyyspäivässä kertomassa sisäisestä yrittäjyydestä.
Hän teki kyselyn kaikille opiskelijoille. Samaan päivään haastattelujen kanssa osuivat Michelle Paterickin kahden nuoren yrittäjän kanssa tekemät puhelinhaastattelut. Saimi Munne ja Laura Moilanen ottivat vastaan haasteen vastailla aiheesta englannin kielellä.
Päivi sai Michelleltä heti erinomaista palautetta opiskelijoiden ideoista sekä vastauksista haastatteluun.
Kotkan Pasaatissa järjestetyissä semifinaaleissa Taru Nekkula, Evolfor Ny, palkittiin toisen asteen parhaana myyjänä.
Paras yhteiskunnallinen yritys kilpailussa finalisteista kaikki olivat Valkealasta eli Aito Ny, Siivouspalvelu Wesi Ny ja Someva Ny. Voiton vei Someva Ny ja Laura Pessa. Ohessa on näiden ja muidenkin Valkealan lukion yritysten esittelyt.
Yrittäjistä ja muista liike-elämän edustajista koostunut tuomaristo valitsi finalistit. Parhaaksi liikeideaksi he valitsivat MuSa Musiikkia Saatavilla NYn, Kotkan lyseosta. Yritys palkittiin myös parhaasta esittelystä. Parhaaksi keskiasteen yritykseksi valittiin CarCats NY, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto. Peruskoulusarjassa voiton vei Eventics NY, Vehkalahden koulusta. Tämänkin yrityksen esittely palkittiin omassa sarjassaan.
Lisäksi parhaan myyjän tittelin perusasteella sai Erik Tast, PedronNamut NY Kotkan Svenska Samskolasta. Palkinnot parhaista messupisteistä saivat perusasteella MainosMakers NY Vehkalahden koululta ja toisella asteella Koodidata NY Saimaan ammattiopistosta.
• A&SK

Päivi Parkkonen on noin 20 vuotta opettanut yrittäjäasennetta niin työssään lukiolla kuin vapaaehtoisena alakoululla.

Valkealan lukion aiemmat yritykset:
Keke Brändi Ny (koulun omat tuotteet) 2012 (4opp)
Muno Ny (vaatteita omalla logolla) 2012 (5)
FY Ny (piha ja puutarhatyöt, kotiapu, lastenhoito) 2012 (5)
Glitter Ny (Discoja alakoululaisille, leivonta) 2013 (2)
Paavalin Lp Ny (LP-levyjen myynti ja välitys) 2013 (3)
Craft Ny (Design puutyöt ja avaimenperä) 2014 (3)
Monitoimi Ny (piha ja puutarhatyöt, leivonta) 2014 (5)
Text4u Ny (pipot omalla tekstillä) 2014 (3)
Keke Ny (koulun omat tuotteet) 2014 (4)
Sports-Trade off (urheiluvälineiden myynti) 2015 (3)
Makutaivas Ny (artesaani leivonnaiset) 2015 (1)
Zap Ny (kännyköiden korjaus) 2015 (3)
Tuike Ny (kynttilät) 2015 (2)
Fruitix Ny (pirtelöt) 2015 (2)
Sepe Ny (valokuvaus) 2015 (4)
Cuppy Ny (koriste-esineet) 2015 (4)
SomeOne Ny (B2B some-taitoja) 2016 (2)
NuoLi Ny (Liikuntapalveluja alakoululaisille) 2016 (5)
Tukiopetuspalvelut Ny 2016 (3)
Pisara Ny (siivouspalveluja 2017) (4)
Näx Ny (näkkärit 2017) (3)
Saima Productions Ny 2017 (konsertin järjestäminen) (1)
Routa Design Ny 2018 (käsityötuotteita, kortteja) (2)
Nescape Ny 2018 (Escape-room pelit) (5)

Jaa artikkeli: