Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Yrittäjyyttä yön yli

Valkealan lukion yrittäjyyskasvatuksen teemaleiri Elämys Vallu alkoi perjantaina 27. syyskuuta ja päättyi seuraavana päivänä.

Päivi Parkkonen on vetänyt leirejä mone kerrat. Ensimmäinen leiri oli neljätoista vuotta sitten. Opiskelijoita oli aluksi kolmestakymmenestä neljäänkymmeneen. Järjestyspaikkoina olivat usein seurakunnan leirikeskukset, Valkealassa Niiniranta ja Elimäellä Tolkkilan Kartano.

Valkealan lukiolla leiri järjestettiin toista kertaa. Viime vuonna oli niin mukavaa, että leiri päätettiin järjestää uudelleen oman väen kesken.

Päivällä tutustuttiin Nordeaan. Päivi Parkkonen kehotti jatkamaan kodeissa keskustelua omasta taloudesta. Hupi ja Juhla sekä Elämysbunkkeri olivat elämyksellisiä yritysvierailujen kohteita Kouvolassa. Pakopelihuoneissa oli haastetta!

Kun ensimmäisten nuorten tekemää videonpätkää katsottiin, taustalla soi rentoutumiseen kannustava Relax, take it easy. Videolla tuli esiin niin yhteinen vapaa-ajan vietto kuin leirillä ahertaminen. Rantojen läheisyys on mahdollistanut saunomisen ja uimisen. Lukiolla ne jätettiin väliin.

Päivi Parkkonen kertoi leirin säännöistä. Hän painotti toisten kunnoittamista ja hienotunteisuutta. Toivottiin, että omassa pikku yhteisössä ollaan toinen toisilleen mukavia. Leiriläisiltä toivottiin myös rohkeutta haasteiden kohtaamiseen ja avuliaisuutta.

Leirin tavoitteena on kehittää yritysidea. Tälle leirille haasteen antoi Sami Hänninen Tervarummusta. Haastetehtävään vastausta kehitettiin erilaisissa rastipisteissä, jotka jatkuivat pitkälle iltaan. Välillä leirillä oli tiimiytys- ja ryhmähenkeen liittyviä rastitehtäviä. Leiri sujui kokonaisuutena hyvin ja opiskelijoiden ideoimat yritysideat olivat rohkeita.

Perheyritys

Leirin teemana oli elämysyrittäjyys. Marika ja Sami Hänninen luotsaavat Tervarumpua, jonka kohteina ovat Repoveden kansallispuisto ja Maailmanperintökohde Verla. Ohjelmaan oli merkitty Marikan esitys, mutta paikalle pääsikin Sami. Hän kertoi monen asiakkaan olevan keskeltä kaupunkia, metropolialueelta. Kaikille ei kannata tuotetta tehdä, mutta moni arvostaa valmista kokonaisuutta. Jotta asikkaiden tarpeet voidaan hyvin kohdata, on pohdittava, mikä on asiakkaan arvomaailma. Se vaikuttaa siihen, mitä hän hakee. Sopivasta tuotteesta ollaan valmiita maksamaan.

Teknologia on tärkeä osa matkailuyrittämistä. Tervarummun aloittaessa iso osa toiminnoista automatisoitiin modernia teknologiaa hyödyntäen. Järjestelmät hoitavat prosessin varauksesta sisäänkirjautumiseen.

Sami Hänninen on myös Johkun toimitusjohtaja ja vastaa konseptisuunnittelusta ja verkostonhallinnasta. Kino 123:n koko lipun käteen hoitava taustajärjestelmä on Johkun tekemä. Samaa järjestelmää Tervarumpukin käyttää.

Sami Hännikäinen kertoi tentsile-puumajoitteista.

Haastetehtävät

Haastetehtävien tarkoituksena oli saada ideoita Repoveden matkailuyrittäjyyden kehittämiseen ja monipuolistamiseen. Parhaille oli luvassa palkinnot.

Ensimmäinen haastetehtävä oli keksiä tentsile-paikka. Puihin kiinnitettävää, ilmaan nousevaa puumajoitetta myydään elämyksenä. Sen etuihin kuuluu esimerkiksi se, ettei maaston tarvitse olla tasaista. Valinnainen tehtävä oli kertoa tentsile- elämyksestä. Kyseessä oli puhtaasti mielikuvapeli. Opiskelijat saivat myös pohtia, mikä on myytävä tuote.

Toisena vaihtoehtona oli suunnitella Repovesi-Verla -alueelle uuden tyyppiset erämessut. Siellä olisi myynnissä rinkkoja ja muuta retkellä tarvittavaa. Halleista ja kentiltä messut vietäisiin kuitenkin metsään. Opiskelijoiden tuli pohtia, millainen ja minkä niminen tapahtuma olisi. Mitä tapahtuma pitäisi sisällään, että se olisi mahdollisimman erilainen kuin muut Suomen erämessut. Tapahtuman pitäisi kuitenkin edelleen houkutella mukaan näytteilleasettajia.

JK

Artikkelikuva: Tutorit Anni Kurittu, Julia Kiiski, Nelli Junkkari, Eeri Hyppänen, Simo Pöllänen, Juuso Pajuportti ja Ida Sundberg esittelivät itsensä.

Jaa artikkeli: