Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kirjaudu sisään tai tilaa lehti lukeaksesi rajattomasti artikkeleita. Saat samalla käyttöösi kätevän näköislehden!

Ystävänpäivänä yhdessä

Ystävänpäivänä yhdessä

Yleisöä

janne
Su, 24.02.2019 – 20:12

Kouvolatalolla järjestettiin ystävänpäivänä yhteisöllisyysilta. Aulassa esittäyityi esimerkiksi henkiseen ja fyysiseen terveyteen liittyviä yhdistyksiä.

Kouvolan kaupunginvaltuutettu Juha Huhtala kertoi 35-vuotiaasta perheenäidistä, joka sairastui vakavaan masennukseen. Yksinäisyys on paljon monimutkaisempi ja monisyisempi asia kuin voi kuvitella. 

Tutkimukset osoittavat, että yksinäisyys voi koskettaa kaikkia. Jokaisella voi olla yksinäisyyden hetkiä. Kun yksinäisyydestä tulee syrjäyttävää, ulosjättävää, tulee suuria haasteita. Juha Huhtala painotti, että pitää koota joukot yhteen. Hän on itsekin pohtinut paljon keinoja. miten voi auttaa yksinäisyydestä kärsiviä.

 
Ohjenuorana on kysyä: ”Mitä kuuluu, miten sinä voit?” Myös sellaisilta, joiden kanssa ei ole päivittäin tekemisissä, on hyvä tätä kysyä. Voi myös miettiä, olisiko mahdollista hoitaa asia puhelimitse. Yksi puhelu voi olla korvaamattoman tärkeä. Yksinäisyys on yhteinen asia, jonka takia kaikkien tulee ponnistella.

Piia Kleimola esitteli Kasareikan. Tanssien jälkeen lavalle saapui kokemustoimija Laura Lattu Katja Valkeisen kanssa. Kokemustoimijat välittävät kokemustietoa ammattilaisille, syventäen näin heidän osaamistaan. Laura korosti, että yksinäisyys ja yksin oleminen ovat kaksi eri asiaa.

Jokainen kaipaa joskus omaa aikaa, jolloin voi vaikka sulkeutuu kuuntelemaan haluamaansa musiikkia. Lauralta leikattiin aivokasvain. Sen jälkeen hän koki yksinäisyyttä jatkaessaan samassa koulussa. Hän ei pystynyt tekemään samoja asioita kuin toiset lapset, kuten kiipeilemään. 

Jos arvomaailma ei kohtaa, voi kokea yksinäisyyttä, vaikka ei yksin olisikaan. Muut asiat ovat Lauralle paljon tärkeämpiä kuin baareissa käyminen. Vuosien kuluessa hän on saanut uusia kavereita ja ystäviäkin. Laura suunnittelee itse koruja ja korttejakin hän on tehnyt myyntiin. Aiheena ovat olleet esimerkiksi pöllöt.

 

Kavereita ja ystäviä etsimään
 

Irene Purtilo kertoi Kouvola-kavereista. Hänen seurakseen tuli lavalle vapaaehtoisia. Toimintaa on ollut yli kolme vuotta. Toiminnan alussa puhuttiin kulttuurikavereista. Hyvin pian vapaaehtoiset nimettiin kouvola-kavereiksi. Toimintamalli on lähtöisin Jyväskylästä.

Kyseessä ei ole perinteinen ystävätoiminta. Tehtävät ovat keikkaluonteisia. Mukaan lähtevä saattaakin olla toinen seuraavalla kerralla. Erityistä syytä ei tarvita Kouvola-kaverin pyytämiseen. Joskus voi tuntua helpommalta lähteä toisen kanssa. Pyörätuolilla tai rollaattorilla lähtevän kanssa vapaaehtoiset auttavat. Varsinaisesti he eivät kuitenkaan ole avustajia. Avustajan voi ottaa mukaan lähtiessään Kouvola-kaverin kanssa. 

Toiminta on laajentunut teatteriin, konsertteihin, elokuviin, museoon ja urheilutapahtumiin. Aika laidasta laitaan on pyyntöjä. Pyyntöjä toivotaan paljon nykyistä enemmän. 

Kun asiakas ottaa yhteyttä, katsotaan, kuka voisi ottaa kopin. Kun löytyy vapaaehtoinen, niin hän sopii asiakkaan kanssa käytännön asiat. Kaveria pyytävän täytyy olla täysi-ikäinen. Alle 18 -vuotias voi lähteä aikuisen mukana ja sitten voidaan yhdessä pyytää kaveria. Seura on maksutonta. Omat kulut, kuten pääsyliput täytyy huolehtia.  Asiakkaalle ei ylimääräisiä kuluja aiheudu. Paljon on myös maksuttomia tapahtumia. 

Paneelikeskustelussa tuli esiin esimerkiksi vapaaehtoistyön näkökulmaa. Vapaaehtoistyö poistaa yksinäisyyttä. Kyläilyt ja vierailut auttavat yksinäistä. Kukaan muu ei voi määritellä, onko ihminen yksinäinen vai ei.  Suurperheessäkin voi iskeä yksinäisyyden tunne. 

Yksinäisiä kohtaavat saattavat puhua todella kauan kestäviä puheluita. Yksinäisyydentunnetta aiheuttavat esimerkiksi puolison menetys ja sairastuminen. Jotkut eivät löydä keinoja, miten lähteä kotoa pois. Yksinäiseksi olonsa tuntevia suositeltiin lähtemään yhdistystoimintaan mukaan. 

Vähävaraisten joululla saadaan ihmisiä yhteisen pöydän äärelle. Silloin yksinäisyys häviää ainakin hetkeksi. 
Usein voi käydä niin, että yhteiskunta syrjäyttää ihmisen. Syrjäytyneitä syyllistetään. Täytyy pohtia, miten heitä saadaan aktivoitumaan, osallistumaan jotenkin yhteiskunnan toimintaan. 

 

Esityksiä
 

Kouvolan kansalaisopiston nuorten teatteriryhmä esiintyi Eveliina Lätin johdolla. Nuoret kertoivat improvisoiden tarinan. Sanoja saatiin yleisöltä. Tarinassa lintu pääsi hoitokotiin hoidettavaksi. Diakuvat olivat erityisen onnistuneita. Niissä osa selitti mitä toiset tekevät. Toiset olivat päättäneet jonkun asennon mahdollisine ilmeineen ja jääneet siihen. Niinpä esimerkiksi yhdellä heistä oli suu auki, ilman että ääntä kuului.  

Illan päätteeksi kuultiin Aino Niemeä säestäjänään Jasse Varpama. Aino toivotti: ”Oikein hyvää iltaa ja ihanaa ystävänpäivää.” Hän valikoi rakkausteeman ympäriltä lauluja ystävänpäiväksi. Ranskalaiset korot, Jassen säveltämä Annan kaikkeni sulle, Kuuleeko yö ja muutamat muut kappaleet viihdyttivät yleisöä. Siihen nähden, että tapahtuma oli ilmainen ja Ainon esiintymisestä kerrottiin etukäteen, oli yllättävää nähdä tyhjiä paikkoja katsomossa.  

JK

 

Nuoria
Nuoret improvisoivat Eveliina Lätin keräämiä sanoja hyödyntäen.

 

Jaa artikkeli: